TIPS!

Tips för hårtvätt

Som många efterhand har lärt sig, så är det INTE nödvändigt att tvätta håret varje dag. Hårbotten mår faktiskt bra av att bevara sitt naturliga fettlager, och det är därmed fullt tillräckligt att tvätta håret varannan dag.

Du kan också prova att endast tvätta håret var tredje dag. Det tar dock cirka en månad för håret att vänja sig vid en ny rytm för hårtvätt, eftersom det tar 28 dagar för hudcellerna att förnyas. Prova själv och ge håret tid att anpassa sig, så ska du se att du får ett vackrare och sundare hår utan att behöva tvätta det flera gånger om dagen.

Ett annat tips är också att vänta en dag innan man sätter upp håret efter en tvätt.

  • Tänk på att inte borsta håret när det är blött det kan få hårstråna att gå av (om du inte har balsam eller hårinpackning i). Investera i en bredtandad kam istället och kamma försiktigt igenom dina blöta längder.
Värme gör att hårinpackningen blir mer effektiv under tiden den får sitta i kan man också vira in håret i en varm handduk, eftersom värmen ökar på ämnenas effekt. Ett hett tips är att sitta i en bastu med hårinpackning – där kommer produkten verkligen till sin rätt.
Eftersom värme gör att hårinpackningen får bättre villkor att arbeta under, kan man på sommaren låta sin produkt sitta i över dagen. Blöt håret på morgonen, ta i inpackningen och skölj inte ur den förrän på kvällen. Då har håret fått en kur av intensiv vård, något som är extra välbehövligt vid denna tid på året då det lätt slits av salta bad med mera. När du tvättat håret och skall torka rufsa inte blött hår torrt med en handduk, det sliter på håret. Krama istället vattnet ur håret i handduken. Hårinpackningens vårdande egenskaper kommer att göra dubbel nytta om den får verka i ditt hår under en varm handduk.
  • Hur lyckas jag med håruppsättningen på festen? Tvätta håret dagen innan festen, eftersom halvsmutsigt hår är enklare att styla än ny tvättat.
Ifall ditt hår känns platt och tråkigt efter en dag. Fukta dina händer och kamma dem sedan igenom håret. De styling produkter som du använde i morse kommer att reaktiveras och ge ditt hår nytt liv.
Hur blir jag av med jobbiga småhår som sticker upp överallt? Ta en ren tandborste och spraya lite hårspray på den. Kamma sedan ner småhåren med hjälp av tandborsten.

Hur du undviker klåda i hårbotten

Kliar det i hårbotten? Då har du troligen valt fel shampo. Klåda i hårbotten är ett tecken på uttorkad hårbotten eller att du är överkänslig mot tensider som finns i nästan alla schampo. Det kan också bero på svamp i hårbotten, det finns schampon som hjälper.
Färgschampo och färgbalsam
Om du färgar håret ska du använda färgschampo och färgbalsam som då låser fast färgpigmenten i håret. Andra shampon och balsam löser upp färgen i håret och du får en mindre hållbar färg.

Hårinpackning

För att ta hand lite extra om sitt hår kan man i samband med tvätt ta till en hårinpackning. Det finns inpackningar för alla möjliga olika sorters hårkvaliteter: skadat hår, torrt hår, flygigt hår, med mera. Har man behandlat sitt hår med olika kemikalier, som till exempel blekningar eller permanenter, är det av ännu större vikt att använda hårinpackning. Sådana kemiska behandlingar sliter nämligen enormt mycket på håret.
Slitage kan emellertid uppstå ändå, av andra anledningar. Väder och vind gör sitt till, inte minst i stadsmiljö där luften är väldigt förorenad – men även värmeverktyg och stylingprodukter försämrar hårets skick genom att torka ut det. Åldern på håret är också avgörande för dess kvalitet, för när man blir äldre minskar hårets förmåga att hålla ihop sina fjällskikt. Då kommer en vårdande inpackning väl till pass.
  • Går du runt med det vackra och raka skandinaviska håret, där hårsnoddar och klämmor vägrar stanna på sin plats? Bara lugn, det finns en lösning på problemet!

    Problemet brukar ofta bero på att håret faktiskt är ”för” sunt och friskt. Det låter kanske lite märkligt och det är definitivt inget fel på att ha ett sunt hår, men det är som regel enklare att arbeta med en aning mer poröst hår. Ett sunt hår mycket glatt och levande, medan ett lite mer poröst hår har lite mer struktur och är lite mer arbetsvilligt. Därmed är det inte sagt att du skall ödelägga lockarna med kraftig färgning eller liknande, däremot kan en lätt tupering hjälpa.

    Tag en tät kam och spraya lätt med hårlack på hårtotten som du skall tupera. Tupera försiktigt håret på ”undersidan”, särskilt i botten.

    Du kan nu använda hårsnoddar och hårklämmor utan att de glider av.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)