Hårinpackningar

Hårinpackningar

Var snäll mot dig själv och naturen varför inte prova att göra en egen hårinpackning hemma och slippa flera onödiga kemikalier.

Man kan göra flera hårvårds behandlingar med flera av ingredienser som finns hemma... Hos hittar du ingredienser till hårinpackningar tex, cocosolja, ricinolja, jojobaolja, som även är bra för hudvård så som sheasmör, bivax mm. Egna hårinpackningar är ofta lika så effektiva som salongsbehandlingar och kostar betydligt mindre. Så ta en minut och blanda ihop en egen hårinpackning som gör så att ditt hår ser friskt och glänsande ut.

Tänk på att när du har hårinpackning i håret med tex. ägg i skall du inte vistas i för höga temperaturer tex. bastu för äggen stelnar till och det är ju inte så trevligt med äggstanning i håret det samma gäller när man sköljer av håret skölj med ljummet vatten...

  • För att få ett glänsande hår. Skölj det med öl, citronsaft eller vinäger de fungerar för att ta fram lystern i håret. Blanda en av dessa ingredienser med vatten och applicera efter schamponering.
  • Blanda en liten mängd bikarbonat eller bakpulver i ditt schampo det kommer att hjälpa till att ta bort överflödigt fett och smuts.
  • Blanda mandelolja, honung och balsam för att skapa en behandling för burrigt hår. Låt blandningen vara kvar i håret ungefär 20 minuter och skölj sedan ut det.
  • Blanda ägg i dina hemgjorda hårinpackningar. Äggen ger håret mer protein -som krävs för friskt hår. Ägg och honung kan blandas tillsammans för att stimulera frisk hårväxt.

Hårinpackningar gör under för ditt hår och hårbotten, regelbunden användning hjälper till att stärka, reparera och vårda håret. En inpackning i veckan brukar göra susen och ger håret mer liv, lyster och hårbotten får sin stimulans.

Hårinpackning

Snabb hårmask bra för dej med ljust hår eller ljusa slingor

Ingredienser:

3/4 dl Olivolja

1 msk Honung 2 st Citroner

Gör så här: 

Blanda ingrediensserna. Fördela masken i nytvättat hår låt värka ca 30 minuter. Använd gärna dushmössa. Skölj genom håret med varmt vatten, avsluta med kallt. Gör gärna inpackningen på kvällen innan du går och lägger dig så hinner det kvarvarande oljan dra in över natten.

 

Gör en egen inpackning med ditt vanliga favoritbalsam!!!

Ingredienser:

2/4 del balsam, 1/4 del honung, 1/4 del aloe vera gel

Gör så här:

Värm i micron några få sekunder tills det blir varmt, applicera på torrt eller handdukstorkat hår, vira en handduk runt och låt det sitta i 10 min – 1 timme, skölj noga.

 

Super Mayo

Ett mycket uppskattat recept till torrt och skadat hår

Ingredienser:

2 st. inpackningar (gör 1-2 inpackningar beroende på hårets längd).

1 dl majonäs
½ dl olivolja
3 st. äggulor

Gör så här:

Blanda ingrediensrna i en skål. Använd rumstempererad majonäs om du har bråttom och inte kan vänta kan du micra majonäset ca 15 sek. men var försiktig. Massera in inpackningen i hela håret ta gärna extra mycket på topparna.

Täck håret med en duschmössa och linda sedan en handuk över mössan så att det inte blir kallt. Låt verka minst 10-20 min. och skölj sedan ur med ljummet vatten. Skölj av inpackningen med bara vatten använd inte schampoo och avsluta med att skölja håret med kallt vatten.

(Blir det över av inpackningen och du inte vill spara det kan man använda det som en återfuktande ansiktsmask. Kan även användas på torra armbågar och knän).

 

Tips! Gör inpackningen en dag när du vet att du inte kommer att gå ut, oljorna som sitter kvar i håret kommer att fortsätta att vårda håret tills du tvättar av det med schampo. Lukten av majonäset försvinner ganska fort.

Hårinpackning till torrt/normalt hår

 

Ingredienser:

1 äggula

½ dl olivolja

1 msk rosmarin

Gör så här: 

Blanda ingredienserna. Fördela blandningen i nytvättat hår. Låt verka ca 10-15 min. Vid mycket tort hår och hårbotten låt verka 20-30 min. Skölj därefter noga med ljummet vatten.

Hårinpackning Ingredienser:

1 Banan

2 tsk olivolja (el. mandelolja)

Gör så här:
Mosa en mogen banan med olivoljan och massera blandningen i håret. Låt verka ca 30 min. och skölj håret noga därefter.

  

Tips! Skulle det vara svårt att tvätta av bananen från håret så prova med att skölj håret med sodavatten alt. kolsyrat vatten tänk också på att mosa eller mixa frukten ordentligt just för att undvika bitar som lätt fastnar i håret...  

En avokado tack!

Att bara applicera en mosad avokado i håret som hårinpackning ger näring och fukt. Låt det verka i ca 30 minuter. Du kan även applicera avocado på en torr och rengjord hud, låta det verka i 15 minuter. Skölj av så enkelt kan det vara.

Hårinpackning - Avokado:

Mät upp 3 matskedar olivolja och mosa ner en mogen avokado. 

Blanda ordentligt. Gnugga in i håret sätt på en dushmössa och låt verka i ca 30 minuter. Skölj ordentligt!

 

Hårinpackning - Honung:

Blanda 2 matskedar honung med 2 matskedar olivolja. Massera in i håret och låt verka under en duschmössa i 30 minuter eller upp till en timme. 

Tvätta av med milt schampo.

Hårinpackning - Oljeinpackning:

Ta två matskedar vetegroddsolja och värm upp i vattenbad. 

Häll i en matsked äppelcidervinäger. Applicera i håret och låt verka i ca 15 minuter. Tvätta ur noga.

 

Hårinpackning - Mix:

Ingredienser:

15 ml tjock grädde, 15 ml flytande honung, 15 ml olivolja, 15 ml sesamolja, 1 äggula, 3 ml kokosnötsolja.

Gör så här:

Vispa ihop ingredienserna. Fördela jämnt i håret låt verka i ca 30 minuter. Skölj ur noga men tvätta inte. Håret känns härligt.

Härlig proteinrik hårinpackning

Ingredienser:

1 matsked olivolja

1 tesked äppelcidervinäger

2 ägg

1 matsked glycerin

1 tesked citronsaft
1 matsked öl 

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna. Applicera i handukstorkat hår. Låt den sitta i i ca en halvtimme. Skölj noga.

Hårkur:

Ingredienser:

Äggula

Olivolja 

Mosad avokado

Gör så här:

Blanda ingredienserna och fördela blandningen i håret låt verka ca 15 minuter. Skölj håret med ljummet vatten.

Hårkur:

Ingredienser:

1 mogen avokado

1 dl kamomillte

Gör så här: 

Mixa en avokado 

ca en halv deciliter kamomillte 
(innehåller aminosyror som är glansgivande) och massera in i håret, låt sitta i ungefär i 30 minuter.

Hårinpackning mot flygigt hår

Ingredienser:
3tsk sesamolja
2msk honung
1 äggula
Gör så här: Blanda ingredienserna och massera in i håret  och låt inpackningen verka i 15-30 minuter. Skölj håret väl med ljummet vatten.

Hårinpackning för trött hår

Ingredienser:
4 msk naturell yoghurt 
1 äggula 
I tsk honung 
1 msk olivolja
Gör så här: Blanda ingredienserna och massera in i håret  och låt inpackningen verka i 15-30 minuter. Skölj håret väl med ljummet vatten.

Hårinpackning eller bara olja för håret!

Det kan verka konstigt att blanda olja i håret när man lägger så mycket tid på att tvätta det rent från fett, men det fungerar faktiskt. Hårtvätt tar bort också det fett som borde finnas kvar. Resultat: risigt hår. En rejäl oljeinpackning mjukar upp och ger glans. Om håret är riktigt torrt hjälper det inte att packa in det en kvart, det behöver timmar på sig för att suga upp oljan. Eventuella hårlöss kvävs på köpet ;).

Oljeinpackningar till håret finns inte på butikens hårvårdshylla, inte för att de är verkningslösa utan för att det är svårt att sälja vegetabilsk olja till kosmetikapris. I varma länder där olja är det naturliga fettet och svart den naturliga hårfärgen har man gjort oljeinpackningar i tusentals år. I Sverige existerade inte ens ordet före 1955.

Klassiker som ger glans till alla hårtyper är olivolja. Kokosfett är bra och billig. Bland dyrare oljor kan nämnas aprikoskärnolja som passar till torrt hår, sesamolja till normalt hår, jojobaolja till hår med irriterad hårbotten. Eteriska oljor kan man tillsätta för en behaglig doft. Rosmarin är en klassiker för glans.

Kallpressad Arganolja är en hudregenererande olja som är bra för skadad, mogen och känslig hud. Utmärkt som vårdande hårolja. Bra i solprodukter. Arganolja görs av arganfruktens frön. Arganträdet växer bara i Marocko. Arganolja har de senaste åren blivit allt mer efterfrågan internationellt. Orsaken är dess vårdande egenskaper för huden. Liksom många andra vegetabiliska oljor verkar arganolja återfettande och återfuktande. Sammansättningen av fettsyror är väl anpassad för huden. Risk för oljeakne föreligger normalt inte och arganolja kan därför användas även på hy med benägenhet för akne.

• Hårinpackning - Kvällsinpackning:
Olja arbetas in i hela håret, som ska vara torrt, allt packas in i plast och handduk och får sitta i upp till ett par timmar. Värme gör inpackningen effektivare, så bäst är att värma oljan eller låta inpackningen verka i bastun eller under ett varmt bad.
• Hårinpackning - Helginpackning:
Borsta in olja bara i hårtopparna och där håret är torrt och låt sitta kvar över natten. Håret kan suga upp förbluffande mängder; på morgonen kan det vara helt torrt. Borsta in nytt, och fortsätt så tills håret inte suger upp mer.

Olja för hårbotten

Håroljor som användes så mycket förr vara ofta till för hårbotten snarare än för håret. En oljeinpackning lugnar torr och irriterad hårbotten på samma sätt.

Massera in inpackningen i hårbotten, strunta i hårslingorna. Hur får man bort oljan? Försök inte skölja ur med varmt vatten, då sitter oljan kvar ännu mer. Har man ägg i inpackningen blir det rena äggstanningen.

Gör så här: Ta ordentligt med schampo direkt i håret och schamponera en stund. Blöt först därefter med ljummet vatten, inte varmt, och schamponera lite till. skölj ur med ljummet vatten. Schamponera som vanligt med shampo och ljummet vatten. Skölj ur med kallt vatten.

Bli inte förskräckt om håret ändå verkar lite flottigt. Efter en dag har det sugit upp oljeresterna och är glansigt och elastiskt. Svart hår behöver inte ens sköljas särskilt väl utan kan tvärtom se bättre ut med olja i.

Recept 1
Olivolja - 15 ml (3 msk) 
Rot av palsternacka, finhackad 
1 st Frön av palsternacka, krossade - 2,5 ml (½ tsk) Totalt ca 15 ml. 
Får koka tillsammans 5 minuter och filtreras. 
Ger glans åt håret och sägs stimulera hårväxten. 
(Källa: Irenes 1974)
*****
Recept 2
Uppvispat ägg - 1-2 st, 
Olivolja (ev.) - 15 ml (1 msk),
Glycerin (ev.) - 15 m (1 msk), Totalt ca 50-70 ml. 
Massera in i håret efter tvätt. Låt sitta minst en kvart. Skölj ur med kallt vatten. 
(Källa: Buchman 1975)
*****
Recept 3 
Vatten - 30 ml (2 msk), 
Olivolja - 25 ml (5 tsk), 
Äggulor - 2 st, 
Ägg - 1 st, 
Ricinolja - 15 ml (1 msk), 
Glycerin - 15 ml (1 msk), 
Lanolin - 15 ml (1 msk) 
eventuellt Flytande tvål - 5 ml (1 tsk), 
Äppelcider vinäger- 5 ml (1 tsk), 
Eterisk olja - 3-4 ml (60-90 droppar) - eventuellt Totalt 113-114 ml varav eterisk olja ca 3 %.
Blanda oljor; om lanolin ska ingå smälts det med oljorna i vattenbad. Blanda i tvål, glycerin och vatten. Vispa med elvisp på låg hastighet tills det tjocknar. Tillsätt ägg och äggulor och vispa på hög hastighet. Sist tillsätts vinägern och eterisk olja. Massera in i håret efter tvätt. Låt sitta minst en kvart. Skölj ur med kallt vatten.
(Källa: Buchman 1975)
Hårinpackning mot fett hår
Ingredienser:
1 tsk Aloe Vera gel
1 tsk citronjuice
1 msk schampo
Gör så här: Blanda en halv tesked aloe vera gel med 1 tesked citronjuice. Blanda sedan med 1 msk av ditt vanliga shampo och massera sedan in i håret. Skölj sedan av noga.

Fett hår, tunt hår

Ingredienser:

5 msk naturell yoghurt

1 ägg
Gör så här: Blanda naturell yoghurt med ägget och massera in i hårbotten. Låt verka i ca 10 minuter. Skölj noga!
Mot mjäll
Ingredienser:
2 tsk rosmarin och salvia
1 dl vatten
Gör så här: Blanda två teskedar med färsk eller torkad rosemarin och salvia i 1 deciliter vatten och låt det dra i ca 24 timmar. Använd sedan dagligen som hårskölj.

Ricinolja i håret? Ricinolja har snabbt blivit populärt att använda i håret och på ögonfransar för det hjälper att simulerar hårsäckarna till bättre hårväxt sägs det. Ricinolja är en fet, tjock olja som kan vara svår att tvätta ur håret beroende på din hårtyp. Att blanda 50/50 med jojoba-, oliv-, raps- eller kokosolja är vanligt och detta märker du efter första behandlingen när du själv upplever hur oljan sitter i håret, det är inget att oroa sig över så länge du är väl förberedd. Oljan appliceras i fuktigt hår och hårbotten massera med fingertopparna. Sedan får behandlingen verka i minst 30 minuter. Tvätta bort oljan med balsam låt det gärna verka i en kvart innan det tvättas ur. Skulle det fortfarande vara mycket olja kvar i håret upprepa då med balsam.

Behandling

– Gör en hårinpackning och låt oljan sitter i håret över natten. Men se till att hitta din bästa metod att tvätt ur oljan innan så du inte fastnar i duschen på morgonen.

– Är det svårt att tvätta ur ricinoljan från håret prova blanda med andra oljor för att tunna ut den tjocka ricinoljan. Bäst är att prova sig fram.

– Anledningen till att du ska börja behandlingen med fuktigt hår är för att olja inte blandar sig med vatten vilket gör det lättare att tvätta ur håret.

Ytterligare tips

– Balsam brukar blanda sig bäst med ricinoljan och följer med när du sköljer ur håret. Tycker du att det sitter kvar kan du prova att tvätta med starköl (5%). Alkohol löser ricinolja och öl är bra för håret. Schamponera efter så försvinner öldoften.

– Ett annat tips om olja är svår att tvätta ur håret är att blanda en halv matsked bikarbonat med någon deciliter vatten att tvätta med. Det kan även kompletteras med en matsked flytande houng.

– Balsam kan användas i kombination med öl, bikarbonat/honungs-lösningen utan problem.

Maroccanoil

Moroccanoil Treatment har unika kvaliteter som gör att det omedelbart absorberas av håret och snabbt ger det en glänsande och långvarigt vårdande effekt utan att lämna några rester. 
Moroccanoil Treatment är en styling-, ytbehandlings- och närande hårprodukt som vårdar och långsiktigt förbättrar ditt hår. Den tar bort friss och reder ut ditt hår samtidigt som den bygger upphåret och tillför glans.
Fördelar med Moroccanoil Treatment:
•Rik på vitaminer, antioxidanter och protein
•Stärkande och vårdande för håret
•Minskar fönings- och stylingtiden
•Eliminerar frissighet
•Skyddar håret i förorenade miljöer
Moroccanoil Treatment är vårdande oljebehandling för alla hårtyper och passar perfekt för dig som har löshår, skadat hår från diverse färgbehandlingar och frekvent styling eller allmänt torrt och/eller ohanterligt hår.
Produkten absorberas upp snabbt, tillför glans och långvarig vård utan att lämna en oljig och fet yta.
Gör så här: Applicera en liten mängd i handen och arbeta igenom torrt eller handukstorkat hår. Föna eller låt håret självtorka. Oljan är värmeskyddande, så om du använder behöver du inget annat värmeskydd.
För att få nytt liv i, reda ut och konditionera hårförlängning applicera ca 8 cm under fästet på löshåret.
Moroccoil Treatment är inte testad på djur och man använder sig av återvinningsmaterial till sina förpackningar.

Ricinolja

Är en storsäljare för att stimulera hårväxten och för hår med lyster och glans! Utvinns ur ricinfrön. Om man masserar hårbotten med ricinolja ca tre gånger i veckan och låter oljan verka i 30 min så sägs det att håret växer snabbare, i normala fall växer håret 1 cm per månad men ricinoljan gör så att håret växer det ca 4 cm.

Jojobaolja

En halvfet, lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror som ger skydd utan att vara för fet. Håller huden fortsatt mjuk. Används i alla typer av produkter, även i hårprodukter.

Läs om olika hårkvaliter

Läs om råd och tips

Bra att ha hemma tex. den skyddar kläderna vid hårinpackningar! ---> Bad & Duschmössa här är några söta tips från !!! (bra att ha på sig när man har hårinpackning, behåller fukten och värmen därmed ett bättre resultat)

En stärkande hårkur

Ingredienser:

En mogen avokado

1,2 dl kokosmjölk

3 tsk olivolja

Gör så här:

Börja med att mosa avokadon blanda i olivolja och sedan kokosmjölken. Använd gärna rumsvarma ingredienser eller värm upp det lite. Applicera hårinpackningen över hela håret och massera in det i hårbotten. Låt inpackningen verka i ungefär 30 minuter innan du tvättar av det.

En Näringsrik hårkur för mjukt och glansigt hår.

Ingredienser:

2 msk honung

1 msk oliv- eller mandelolja

1 msk äppelcidervinäger

Gör så här:

Blanda ihop Honung och olja och tillsätt sedan vinäger rör ihop och applicera blandningen i håret. Massera in i hårbotten och fördela över hela håret låt masken verka minst en halvtimme gärna en timma, fukta håret massera hårbotten igen och skölj sedan ur.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)