Fler skippar schampo

Fler skippar schampo för att hålla håret rent

Allt fler ställer schampoflaskorna åt sidan och tvättar i stället håret med hjälp av bikarbonat, ägg och äppelcidervinäger.

– Det handlar om att jobba med kroppen och inte mot, säger Emma Ivarsson, en av dem som fastnat för "no 'poo"-metoden.

No 'poo är en slags ordlek som både står för "inget schampo" och "ingen skit". Anhängarna tror på att sluta använda vanligt schampo, eftersom det ofta innehåller sulfater som kan verka uttorkande.

– Det löser upp allt fett som du har i håret och hårbottnen. Då reagerar hårbottnen med att producera nytt fett, säger Emma Ivarsson, en av personerna bakom sajten nopoo.se.

Hon beskriver en slags ond cirkel där håret känns fetare ju mer du tvättar det. Den cirkeln ville hon bryta när hon för snart sex år sedan slutade använde schampo.

Ägg och balsam

– På den tiden var jag tvungen att tvätta håret var och varannan dag. Dagen efter att jag tvättat håret med bikarbonat första gången såg det fortfarande rent ut.

Just bikarbonat är en av de produkter som no 'poo:are ofta använder för att tvätta håret med. En annan metod som är stor just nu är att tvätta med balsam som man masserar in, låter sitta i en stund och sköljer ur. Andra använder ägg eller bara vanligt vatten. Den gemensamma nämnaren med alla metoder är att de kräver lite mer jobb än en vanlig schamponering.

– Man masserar håret på ett annat sätt, som är en teknikfråga. Med balsammetoden måste man skölja något fruktansvärt för att få bort det. Man brukar säga att när man tror att man är klar måste man skölja lika länge till, säger Emma Ivarsson.

Känns fräschare

I dag tvättar hon håret två–tre gånger i veckan, oftast med bikarbonat eller en blandning av bikarbonat och balsam. Hon tycker att håret är fräschare nu, men hon har också fått en annan uppfattning om vad rent är.

– Förr var det inget fett i håret som var rent. Nu tycker jag att inget fett i håret, då är det torrt, frissigt och ser hemskt ut. Förr hade jag silikondroppar och annat i håret för att det skulle se blankt ut, så som det ser ut hela tiden när man inte tvättar bort det naturliga serumet, säger Emma Ivarsson.

Några No 'poo-metoder

Balsammetoden – man masserar in balsam (utan silikoner och mineraloljor) i håret, låt sitta i en stund och sköljer. Bikarbonattvätt – en blandning av bikarbonat och vatten masseras in i hårbottnen och sköljs sedan ut med vatten. Därefter kan man skölja med exempelvis en äppelcidervinägerblandning för att återställa PH-balansen.

Torrtvätt – ljushåriga kan massera in potatismjöl och mörkhåriga kakao för att håret ska se rent ut och få volym.

Äggtvätt – Ett par ägg och lite honung blandas och masseras in i torrt hår. Sköljs ur med svalt vatten.

WO – "Water Only" eller "enbart vatten". Är vad det låter som och kan användas för att glesa ut dagarna mellan hårtvättarna med andra metoder.

Källa: nopoo.se (TT)

expressen.se

23 feb 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)