HÅRAVFALL

Lider du av håravfall?

Håravfall är något som drabbar alla människor, män och kvinnor, i större eller mindre utsträckning. En del börjar tappa hår vid 16-17 års åldern medan andra behåller rikligt med hår långt in i livet.

Många gånger går det att göra något åt problemet genom olika former av behandling. Det kan ske med laser, nålar eller olika former av produkter som får håravfall att stanna upp och håret att börja växa bättre. Har man tappat för mycket hår kan hårersättning eller en transplantation vara en lösning.

Det finns också läkemedel, Rogain eller Recrea, som passar både män och kvinnor. Även Propesia som idag endast är godkänt för män att använda. Det räknas med att ca 70-80 procent av personer som tar dessa läkemedel får förbättringar.

Gemensamt för alla är att det är påfrestande att tappa hår och många upplever att självförtroendet påverkas negativt.

En del spenderar hundratals och kanske till och med tusentals kronor på hårprodukter varje månad, men ibland kan naturliga tillvägagångssätt med att vårda ditt hår fungera lika bra som dyra produkter. Det är känt att enklare mat fungerar bra för många skönhetsbehandlingar och recept.

Vacker hud och hår kommer ofta från att man dricker mycket vatten och äter rätt typ av mat. Hår och naglar reflekterar också hur du mår. Så innan du börjar leta efter en magisk produkt som gör dig vacker, glöm inte grunderna: mycket vatten och mycket färsk frukt och färska grönsaker.

Vitamin E kan få ditt hår att skina och du kan få den behövda dosen av denna vitamin genom att blanda med brunt ris, nötter, vete och gröna bladväxter i din mat. Mat du bör undvika är för mycket sötsaker, choklad, kakor och bakelser.

Orsaker

Det finns många olika anledningar till att vi blir mer tunnhåriga och drabbas, och den i särklass största anledningen är ärftlighet. Sjukdomar, stress och mediciner är andra orsaker och ofta är det frågan om en kombination av flera orsaker som sätter igång håravfall.

DHT – det manliga könshormonet testosteron omvandlas till DHT som angriper hårcellerna och gör att dom krymper i storlek och tappar livskraft.

Ärftligt håravfall – det vanligaste skälet. Kan komma från både mammas och pappas sida och ligga dolt under flera generationer.

Hårsjukdomar – Alopecia Areata eller fläckvis håravfall är den vanligaste sjukdomen och drabbar ca 2 procent av alla människor någon gång i livet.

Stress – är ett relativt vanligt skäl till att man börjar tappa hår. Det kan vara frågan om permanent håravfall eller situationer där håret växer tillbaka när mängden stress minskar.

Skalor

Norwood är en skala som visar graden för män som tappar hår. Med hjälp av denna skala kan man förutsäga vilken typ av behandling som passar olika män.

Ludwig är en skala för att visa det kvinnliga förloppet av tunnhårighet. Hos kvinnor krävs det lite mer information än Ludwigskalan för att bestämma en bra behandlingsform.

Kvinnligt håravfall

skiljer sig avsevärt från det hos män. Inte bara på sättet som håret tunnas ut utan kanske mer tydligt i de bakomliggande orsakerna till det kvinnliga håravfallet. Medan män främst har rent genetiska skäl är situationen för kvinnor mer komplex. Det är betydligt svårare att ställa en korrekt diagnos beroende på att det ofta är en kombination av orsaker som ligger bakom uppkomsten till kvinnligt håravfall.

Järnbrist är en viktig faktor som ofta glöms bort när diagnos ställs. Många kvinnor har låga järnvärden och vi har sett många fall av kvinnligt håravfall med denna som synes enkla diagnos. Kvinnor som när de startat äta järntillskott återfått stora delar av håret. Att kvinnor går omkring med kronisk järnbrist utan att någon upptäcker detta är skrämmande.

Stress verkar också vara en faktor som i högre grad påverkar kvinnor än män. Troligen har denna stress med följande hormonsvängningar satt igång mekanismer för att börja tappa hår eller kraftigt tunna ut hårkvaliteten.

För lite järn i blodet kan bero på att du äter för lite kött, ägg, sädesslag, ärtor eller bönor. Färsk frukt och grönsaker tillför även Vitamin C till din kropp, vilken hjälper till att binda upp järn. För lite järn i din diet kan få ditt hår att sluta växa och kan dessutom skapa håravfall. Detsamma gäller dieter med låg protein halt och snabba dietförändringar.

Genom att äta tillräckligt mycket frukt och grönsaker kan du försäkra dig om att ditt hår kommer att växa och bli vackert. Så ett hett tips är alltså att äta mycket proteiner. Nödvändiga syror kan också göra stor skillnad i ditt hårs generella hälsa och göra att det skiner. Genom att ta ovanstående tips i beaktande kan du får ett friskt och vackert hår.

Manligt håravfall

eller androgen alopeci, är den vanligaste formen av håravfall hos män. Den utvecklas vanligtvis mycket långsamt, i allmänhet innebär att det bildas en kal fläck på kronan i hårbotten och vikar vid tinningarna. Detta problem kan hända redan I tonåren, men det är oftast runt trettioårsåldern som det skapar ett medvetande.

Testosteron är inblandat i manligt håravfall, men dess samband med håravfall är komplicerad och inte helt klarlagd. Testosteron omvandlas naturligt i kroppen till ett närstående könshormon, dihydrotestosteron (DHT). Hos män är DHT viktigt för att nå könsmognad, det är DHT som gör att kroppshår och ansiktshår att börjar växa. Senare i livet är det dock samma androgener (främst DHT) som ansvarar för att hårsäckarna krymper. Ju längre hårsäcken är i närvaro av DHT, desto mer förminskad blir hårfollikeln och hårstrået blir kortare och tunnare. DHT ökar också graden av manligt håravfall genom att signalera hårstrået att snabbare gå in i den Telogena fasen (vilofasen), så förutom att hårstråna blir tunnare och kortare, ökar håravfallet. Dessa faktorer bidrar till en märkbara förtunning av håret. Eftersom hårfolliklarna tvingas in i den Telogena fasen (vilofasen) snabbare, blir den Anagena fasen (tillväxtfasen) kortare, d.v.s. än mer hår saknas. Om behandling inte ges, fortsätter denna process vilket leder till att hårfolliklarna blir allt mindre och en del kommer så småningom dö.

Ärftligt håravfall (Androgent Alopecia)

Den överlägset vanligaste orsaken till att man tappar hår är ärftlighet (genetiskt). Det finns inget belägg för att överföringen sker via gener endast från mammans sida utan kan lika gärna komma från pappas sida. Dessutom kan ärftligheten hoppa över några generationer och visa sig långt senare. Så bara genom att enbart bära på arvsanlagen för håravfall innebär inte att man kommer att börja tappa håret.

Vissa personer har kodat i sina gener att håravfallet skall starta vid unga år medan det finns personer i 70-års åldern som behållit det mesta av håret. En ofta utlösande faktorer är stress eller hormonpåverkan.

Alopecia Areata (AA) – fläckvis håravfall.

En autoimmun sjukdom som kan uppträda var som helst på huvudet – vanligen som runda eller ovala fläckar, 1-2 cm. Det är inte ovanligt att man har flera fläckar samtidigt och att dess kan flytta sig till andra ställen på huvudet.

Kroppens eget immunförsvar attackerar av någon hittils okänd anledning hårcellerna och får dem att lämna den anagena växtfasen och släppa hårstrået. Denna process kan vara mycket snabb och det är inte ovanligt att personer kan få en kal fläck inom 24 timmar. Ju kortare tid man har haft dessa fläckar ju större sannolikhet är det att håret växer tillbaka. Ofta försvinner fläckarna inom 6-12 månader. Men sjukdomen är lömsk och håravfallet kan många år senare komma tillbaka. En bidragande orsak till utbrotten på denna latenta sjukdom är stress och oro. En vanlig behandlingsform är cortisonbehandling, laserbehandling, nålar eller andra kemikalier som skapar en irritation i hårbotten. Då kan immunförsvaret lämna hårsäckarna och börja bearbeta hudirritationen och hårväxten kan återupptas.

Atherom – talgkörtelcysta

Atherom är en ofarlig cysta som innehåller talg. Den uppstår när kanalen från talgkörteln blivit tilltäppt och talgen instängd. Atherom kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast i områden där det växer hår, oftast i hårbotten på huvudet. Huden över atheromet är helt slät och normal.

Vid undersökning ser man oftast en, rundad eller oval markering, som sitter förankrad i huden men som är svagt förflyttningsbar i huden. Atheromet känns ”fjädrande, elastisk” till konsistensen. Vissa personer kan få multipla atherom utan känd anledning.

Man har oftast inte några som helst besvär av sina atherom. När man väl fått dem brukar dom dock inte försvinna av sig själv.

Behandling Skulle ett atherom börja växa, infekteras och bli ömt och rött, eller man av andra skäl, till exempel utseendemässiga, skulle välja att ta bort cystan, så är det viktigt att man opererar bort hela den kapsel som omger talginnehållet, annars får man lätt tillbaks sin knuta igen. Atheromet kan skäras bort under lokalbedövning antingen med kniv eller med laser. Det är ett relativt lätt ingrepp.

Det fungerar inte som med en böld eller finne där man bara kan öppna och klämma ut innehållet och den sedan läkar ihop av sig själv.

Telogen Effluvium

När kroppen genomgår omvälvande och starkt dramatiska upplevelser, såsom kraftiga infektioner, febersjukdomar, barnafödsel, svåra operationer eller extrem stress förändras växtfaserna för de individuella hårstråna. Från att befinna sig i växtfas (anagen fas som varar upp till 6-7 år) kan de plötslligt övergå till telogen fas där håren ramlar av. Byte till den telogena fasen kan ske väldigt snabbt, inom bara några veckor kan stora delar av det befintliga håret komma att falla av. En del kvinnor kan drabbas att denna åkomma utan att egentligen drabbats av svår trauma och här har vetenskapen ingen förklaring idag.

Scarring Alopecia

Håravfall som beror på ärrbildningar på hjässan kallas ärrbildande alopecia eller scarring alopecia. Ärrbildningen kan ha flera orsaker. Traction alopecia eller trichotillomani (se ovan) kan bilda ärr om de får fortgå under lång tid.

Skador på hårbotten från olyckor eller brännskador lämnar ofta permanenta ärr utan hårväxt. Det finns flera auto immuna sjukdomar som skadar hårcellerna så att de dör och då lämnar endast ärrvävnad kvar. Bakterie infektioner och virus infektioner kan även de ge permanenta ärr som följd.

(Källa: wikipedia, nordic hair, netdoktorn.se, div.forum)

Gastric Bypass Operation kan orsaka håravfall och det är mycket vanligt, det börjar ungefär tre månader efter operationen och slutar sex månader senare när kroppen lugnat ner sig efter chocken. Magsäcken och tolvfingertarmen kopplas bort och det är ju där mycket av vitaminerna tas upp av kroppen...

Men som gbp op måste man ta extra vitaminer dagligen livet ut just på grund av det försämrade näringsupptaget. Men det sägs att det inte är på grund ut av näringsbrist som man tappar så mycket av håret utan att det är stressen och chocken som kroppen utsätts för som orsakar det. En del tycker att håret kommit tillbaka med tiden medan andra tycker att håret fortsatt att vara tunnare än det var innan.

Myter om håravfall

1. Håravfall ökar om man tvättar håret för ofta

2. Hattar och kepsar ökar håravfall

3. Om man borstar håret 100 gånger per dag växer det bättre

4. Rakar man bort håret växer det tillbaka snabbare

5. Att stå på händer ökar blodcirkulation i hårbotten och leder till ökad hårväxt

6. Mjäll orsakar permanent håravfall

7. Det finns mediciner som botar ärftligt håravfall

8. Håret kan ramla av om man färgar det för ofta

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alopeci (håravfall)

Alopeci betyder håravfall. Det kan bero på ett flertal orsaker. Den här artikeln belyser två av de vanligaste typerna av Alopeci. 

Alopeci areata, som betyder fläckvis håravfall är en av de vanligaste typerna av Alopeci, samt Androgen Alopeci vilket betyder manligt håravfall. 

Alopecia areata

Alopecia areata är en sjukdom där man tappar håret fläckvis. Antingen tappar man det delvis eller också helt. Oftast tappar man håret på huvudet och vanligast är att barn eller unga drabbas. Runt 60 % av alla med Alopecia areata har debuterat i sin sjukdom före 20 års ålder men man kan få sjukdomen även på äldre dar. I Sverige räknar man med att drygt 100 000 människor har Alopeci areata. Det är inte helt känt vad som orsakar sjukdomen.

Symptom

Normalt börjar Alopecia areata med att man på relativt kort tid tappar hår fläckvis. Många upptäcker en kal fläck som är ungefär femkronestor på huvudet. Fläcken kan växa till sig snabbt men det kan också ta månader eller år innan den tillväxer. Variationen är stor. Det vanligaste är att man får tillbaka allt hår där fläcken satt efter en tid men att man sedan tappar hår på ett annat ställe. En del patienter med Alopecia areata förlorar allt sitt hår. Dessa utgör dock en minoritet och beräknas utgöra runt 10 procent av alla med Alopecia areata. 

Alopecia areata kallas det när man drabbas av fläckvis håravfall, var det än förekommer på kroppen. Alopecia totalis är när man förlorat allt hår på huvudet. Vid Alopecia universalis har man förlorat allt hår även på kroppen såsom ögonfransar, ögonbryn, håret under armarna och pubesbehåringen. Vid sidan av hårförlusten kan även naglar på såväl fingrar som tår drabbas vid Alopeci areata. Detta brukar yttra sig som små gropar eller små ränder i naglarna. Att förlora sitt hår kan givetvis vara social traumatiskt inte minst om man är ung. Det är dock viktigt att påpeka att Alopeci areata inte är farligt på annat sätt än just själva hårbortfallet. 

Att man har Alopeci areata innebär heller inte att man löper en ökad risk att drabbas av andra sjukdomar. 

Orsak

Det är inte känt i detalj varför vissa människor drabbas av Alopeci areata. Det har spekulerats i att sjukdomen skulle bero på en allergisk reaktion mot håret eller hårfolliklarna där håret växer. Man vet emellertid att sjukdomen till viss del är ärftlig. En studie från Holland visade att 7 procent av alla med Alopeci areata hade minst en förälder som var drabbad av sjukdomen. Forskare har även lyckats visa att vissa varianter av en grupp av gener som är relevanta för immunförsvaret (HLA-gener) är överrepresenterade hos personer med Alopeci areata. 

Behandling

Det finns ingen behandling till Alopeci areata som har god effekt och samtidigt är ordentligt vetenskapligt verifierad. Många väljer att skaffa peruk. En del prövar kortisonkräm men resultatet av denna behandling är dåligt vetenskapligt underbyggt. 

Androgen Alopeci

Androgen Alopeci är samma sak som manligt håravfall. Det är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon gång i livet. Det är den överlägset vanligaste formen av håravfall. Man vet att höga halter av och hög känslighet för ett könshormon vid namn dihydrotestosteron (DHT) leder till en ökad risk att drabbas av håravfall hos män. Lite förenklat kan man säga att hormonet leder till att hårsäckarna skrumpnar och inte längre klarar av sin uppgift. Ärftligt håravfall sker gradvis. Manligt håravfall, Androgen alopeci, börjar vanligtvis i 20-30 årsåldern men kan börja så tidigt som vid sjutton års ålder. 

Normalt brukar det börja med att håret vid tinningarna faller av. Efter hand blir håret tunnare även på toppen av huvudet. 

Behandling

Det finns en uppsjö av behandlingar och metoder för att bromsa eller hindra håravfall hos män. Det stora flertalet av dessa är dåligt vetenskapligt underbyggda. Det enda godkända läkemedlet mot Androgen Alopeci är dock ett preparat som hämmar enzymet 5 alfa-reduktas. Detta leder till att halterna av Dihydrotestosteron (DHT) minskar.

_______________________________________________________________________________

 

Alternativmedicinska råd vid - Håravfall

Näringsmediciskbehandling 

Vitaminer: B-komplex, B5, biotin, linfröolja, EPA/DHA, GLA och E. 

Mineraler: Zink och kisel.Aminosyror: L-cystein och L-metionin.

Övrigt: Klorofyll.

Homeopatiska akutmedel: Arsenicum album vid blodbrist eller efter en svåa infektioner.Acid phos. efter sorg eller nervös utmattning - fläckvis alopechia. Selenium vid seborré. Sepia vid hormonella förändringar, t ex. pubertet och graviditet. Även vid andropaus.

Helhetsbehandling: Lycopodium, Ignatia, Sepia, Kaliium carb. mfl. Immunbiologisk 

Behandling: Zinkokehl, Sanoryzae, Latesis, Mapurin, Jod.

Recept på juicer och smoothies som är bra för håret och huden!

Huvudlöss

Löss, eller huvudlöss som de också kallas, är ett vanligt problem. Dessa insekter överförs mellan människor genom tät kontakt eller genom att man använder samma mössa eller kam. Det är viktigt att betona att löss inte har något med dålig hygien att göra. Man kan få löss även om man tvättar håret och duschar varje dag. 

Hur får man löss?

Förr skämdes man om man fick löss, eftersom det betraktades som ett tecken på dålig hygien eller fattigdom. Så är det alltså inte. Idag har de flesta kommit över den uppfattningen och löss betraktas bara som ett obehagligt problem. Om du får höra att det finns löss på dagis, i skolan eller hos kompisar ska du därför inte få panik. Idag finns det medel som bekämpar lössen effektivt. 

Vad är löss?

Lusen är en gråfärgad, ca 2-3 mm lång, insekt som lever bland hårstråna på kroppen, oftast i huvudhåret. Djuren är helt beroende av människoblod som föda och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar. Det är ofta svårt att få syn på själva lusen. Däremot är det lättare att se äggen som är vita och klibbiga och sitter fast på hårstråna, cirka en halv centimeter från hårbottnen. Äggen kläcks efter en vecka. 

Hur märker man att man har löss? 

De första symtomen är nästan alltid klåda som är ihållande och irriterande. Om du ser ditt barn klia sig mycket i hårbottnen kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se betten i hårbotten. Ha gärna ett förstoringsglas till hands hemma. Personen som fått löss kan också vara mycket orolig eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet. Ibland kan man också se svart puder på kudden, vilket kan vara lusens avföring eller ömsade lusskinn. 

Så här får du bort lössen

Medel som tar död på både löss och ägg är receptfria och finns på apoteket. Exempel på preparat är bensylbensoat och disulfiram, malation och permetrin samt så kallade medicintekniska produkter som dimetikon (silikonolja), olika växtoljor och luskam. Läkemedelsverket rekommenderar i första hand medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten. I andra hand läkemedel som innehåller kombinationen av bensylbensoat och disulfiram. När du har använt lusmedlet ska håret kammas igenom för att få bort äggen. Apoteket har speciella luskammar vars tänder sitter extra tätt. Vilket preparat som rekommenderas i första hand varierar med tiden på grund av att lössen ibland utvecklar resistens. Hör med din läkare eller apotekspersonal vilket preparat som för närvarande är mest effektivt. Det är viktigt att man behandlar alla i en familj eller skolklass som har löss samtidigt så att inte smittan kommer tillbaka. 

Så sprids lössen 

Den vanligaste spridningsvägen är huvud mot huvud. Därför bör du vara vaksam om någon i omgivningen har löss, särskilt om du och personen haft nära kontakt. En lus kan leva högst ett dygn utanför hårbotten, eftersom den snabbt torkar ut om den inte regelbundet kan suga blod. Det finns en viss risk för spridning via borstar, kammar och mössor, men du behöver inte vara orolig för att få löss via sängkläder och andra föremål. Vill du vara på den säkra sidan kan du lägga vissa föremål som mössor och kammar i frysen ett dygn. De nära kontakter som krävs för att bli smittad har man oftast med familjen, släkten och kamraterna. Huvudlusen trivs bara på människan, och man blir aldrig smittad av djur. Lusen kan inte heller flyga eller hoppa. 

Så kan du förebygga 

Den största risken finns vid direktkontakt med hår. Det är därför barn i lägre åldrar ofta drabbas. Om någon i en familj eller barngrupp har huvudlöss, måste även övriga noggrant finkamma och undersöka håret under de närmaste 14 dagarna för att undvika återsmitta. Be också barnen att försöka undvika huvud-mot-huvudkontakt och inte låna varandras mössor och kammar. Ett bra råd är att kontrollera barnens hår inför varje terminsstart. Under de första två månaderna är det bra att göra om kontrollen varje vecka, sedan räcker det med några gånger under läsåret. För att bland annat motverka resistens mot lusmedlen betonas att man endast ska behandla när levande löss påvisats och aldrig vid blotta misstanken. Det är dock bra om alla drabbade behandlas ungefär samtidigt för att minska risken för återsmitta. (källa: netdoktorn.se)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)