HÅRKVALITET

Skadat hår

Ett skadat hår kännetecknas av att det saknar glans, känns styvt och strävt samt har toppar som lätt går av. Det tar dessutom ofta längre tid att torka. Förutom kluvna toppar är tovor och håravfall vanliga symptom.

Skadorna mot hårstråna kan bero på bland annat överdriven styling och behandling, dålig kost, sol och väderpåverkan. Man kan egentligen inte ”laga” ett skadat hår – den bästa lösningen är att klippa av de dåliga partierna för att låta nytt hår växa fram. I vilket fall är det viktigt att försöka tillföra stärkande och vårdande ingredienser som reparerar håret och återfuktar det på djupet, så att det får tillbaka sin ursprungliga styrka lyster. De schampon, balsam och inpackningar man använder bör därför innehålla saker som E-vitamin, proteiner, oljor och honung. Man bör se till att minimera användandet av värmestyling, kemiska behandlingar och annat som sliter på håret. Det finns idag gott om bra produkter som skyddar mot såväl värme som UV-strålning.

Läs om Håravfall!!!

exempel på hur skadat hår kan se ut. Det yttre lagret på ett hårstrå kallas för "fjällskikt" och liknar det fjällskikt. Fjällskiktet skyddar det inre skiktet av håret (cortex) som står för den största delen av hårets uppbyggnad. Ett fjällskikt som ligger platt längsmed håret ger det bästa skyddet. Fjällskiktet är oftast skadat av styling, värmeverktyg och kemiska behandlingar men kan även slitas ut av mer dagliga element, såsom sol,vind och avgaser.

Torrt hår

Ett torrt hår är skört och slits lättare än andra. Ofta är även hårbotten torr och kliande. Orsaken till torrt hår är ofta en lite för flitig schamponering, men även permanenter, färgningar och andra behandlingar som verkar uttorkande. Vad man behöver göra är att tillföra håret fett och fukt. Leta efter ingredienser som olivolja och avokado – de innehåller massor av nyttiga ämnen för håret. Hårolja är ett ypperligt alternativ som skyddar torra längder och känsliga toppar. Med hjälp av olika inpackningar kan man skjutsa på hårets återuppbyggnad. Särskilt leave in-kurer är att rekommendera till det torra håret, då dessa verkar under längre tid och därmed gör större nytta. Man ska också tänka på att undvika onödigt slitage, genom att exempelvis använda värmeskyddande produkter när man plattar eller lockar sitt hår.

Tunt och fint hår

Många nordbor föds med en tunn, fin hårkvalitet. Ett tunt hår ser ofta ganska platt ut, även om det har lite självfall. Det man ofta vill åstadkomma med tunt hår är att skapa massor av volym med olika typer av hårprodukter, utan att för den sakens skull tynga ned håret eller göra det fett. Om produkten samtidigt tillför vårdande ämnen är det bara ett stort plus. För hårtvätten finns det mängder av schampo och balsam som utlovar volym, men man kan även ta till stylingprodukter för extra effekt. Hårspray är en sådan – med hjälp av den kan man ”lyfta” rötterna för att bygga upp en hållbar volym. Mousse är en annan, som även ger håret struktur och fyllighet. Många mousser har dessutom en antistatisk verkan, vilket passar särskilt bra för just tunt hår då det tenderar att bli flygigt. Beroende på hur tunna stråna är kan man dessutom behöva ett extra tillskott av protein.

Fett hår

Om håret känns platt och tungt, och behöver tvättas dagligen för att hålla sig fräscht, är det troligt att man har en fet hårtyp. Orsaken är en överproduktion av talg i hårbotten. Denna obalans kan bero på att man använder fel sorts produkter, eller att man helt enkelt tvättar håret för ofta. Gör man det så uppstår en obalans i talgproduktionen, då huden börjar producera mer talg än innan för att kompensera för det man tvättat bort. Då skapas en ond cirkel av fett hår och täta tvättar. Bli av med fett hår Det optimala är att inte tvätta håret oftare än var tredje dag – detta är något som håret successivt kan vänja sig till. Under tiden finns det produkter som kan hjälpa mot det flottiga. Torrschampo är en av dem; det tar bort det feta men ersätter egentligen inte en vanlig hårtvätt. En annan produkt att investera i är ett milt schampo, som varken torkar ut hår eller hårbotten. För just hårbotten finns dessutom olika kurer, som kan hjälpa hårbotten att återfå sin balans.

Lite annat interessant.....

Rakt eller lockigt hår?

Olika former på hårstrået... asiater har runda medans afrikaner har mer ovala hårstrån, vita personer har formen däremellan.....

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)